Cum se transmite

O BOALĂ CARE SE POATE TRANSMITE CU UȘURINȚĂ LA COPII ȘI ADOLESCENȚI

#AtâtEdeUșor


Comportamentele sociale comune și factorii de mediu obișnuiți pot contribui Ia răspândirea bacteriilor care cauzează meningita meningococică. Iar adolescenții prezintă un grad ridicat de risc datorat expunerii la factorii de mediu.

Învață-ți copilul să facă diferența dintre situațiile riscante și cele fără risc de îmbolnăvire.

Ia în calcul opțiunea vaccinării pentru copilul tău și
vorbește cu medicul de familie sau cu medicul pediatru!

DA

Atenție! Dacă împarți alimente/băuturi la o petrecere, în tren sau în curtea școlii și folosești aceleași ustensile e posibil să iei meningococul de la un purtător. Nu uita, 10% din populație este purtătoare a bacteriei.

O înghețată pe care o savurează două persoane poate conține urme de salivă care trec de la o persoană la cealaltă. Vorbește cu părinții și decideți împreună dacă vaccinarea este o soluție pentru siguranța ta.

Atenție! Atunci când împarți aceeași băutură cu cineva, e posibil ca particule de salivă să ajungă în sticlă sau în pahar. Ia-ți sucul tău, separat!

Obiectele personale care au intrat în contact cu gura / saliva cuiva, pot fi contaminate cu bacteria care cauzează meningita. Pentru siguranța ta, nu împărți obiectele personale cu altcineva.

Atenție! Obiectele personale pot conține urme de salivă sau de mucus, secreții prin care meningococul se transmite foarte ușor. Vorbește cu părinții și cu medicul de familie despre opțiunea vaccinării.

Meningococul se poate lua foarte ușor prin sărut pentru că bacteria se transmite prin contactul direct cu saliva unei persoane purtătoare. Vorbește cu părinții și cu medicul de familie despre opțiunea vaccinării.

Meningococul se găsește în saliva și în secrețiile respiratorii ale unei persoane purtătoare. Strănutul este una dintre situațiile cu poțential de transmitere. 10% din populație este purtătoare de meningococ. Adică nu manifestă boala, dar pot transmite bacteria.

Dacă a atins buzele/saliva unui purtător de meningococ, o țigară – obișnuită sau electronică - poate transmite mai departe bacteria. Ţine cont că bacteria poate fi transmisă prin contact direct cu secreții din tractul respirator/salivă, iar orice obiect sau aliment care vine în contact cu saliva sau mucusul unui purtător de meningococ poate contribui la transmiterea bacteriei.

Atunci când o persoană purtătoare tușește, particulele de salivă și secrețiile nazale pot transmite meningococul. 10% din populație este purtătoare asimptomatică a bacteriei: nu fac boala, dar o pot transmite.

NU

Atât timp cât cosmeticele pe care le împarți nu au venit în contact cu gura/ saliva și alte secreții respiratorii, totul e OK. Dar, ca regulă generală, evită să împarți obiecte personale cu alte persoane.

O strângere de mână sau un salut prietenesc pe spate nu reprezintă situații care să te îngrijoreze. Nu uita să te speli totuși pe mâini înainte de masă, după mersul la toaletă și când ajungi acasă.

Îmbrățișările între prieteni sunt perfect OK. Meningococul se transmite prin contact direct cu secreții din tractul respirator/salivă, nu se transmite prin contactul normal, de zi cu zi, cu cei din jur. Dacă ești îngrijorat, vorbește cu părinții despre opțiunea vaccinării.

Meningococul nu se ia dintr-un pupic pe obraz. Vorbește cu părinții și cu medicul de familie despre vaccinare și trăiește-ți viața liniștit.

Dacă te ții de mână cu cineva drag ești în deplină siguranță. Nu uita totuși să te speli pe mâini înainte de masă și după mersul la toaletă. Igiena personală este esențială în lupta împotriva meningitei.

Ești îngrijorat? Vezi mai jos lista de simptome. Ia în calcul vaccinarea antimeningococică.

#AtâtEdeUșor

Extremități reci

Lipsă de reacție

Vărsături/Diaree

Erupții cutanate

Febră

Convulsii

Gât înțepenit

Somnolență

Stare de confuzie

Durere de
cap severă

Fotosensibilitate

Dureri musculare
sau ale
încheieturilor

Cum îţi protejezi copilul

ȘI CUM ÎI MENȚII ÎN SIGURANȚĂ ȘI PE CEI DRAGI

ÎNȚELEGE RISCUL

#AtâtEdeUșor

IA ÎN CALCUL
OPȚIUNEA VACCINĂRII
PENTRU COPILUL TĂU

VORBEȘTE CU MEDICUL
DESPRE OPȚIUNEA
VACCINĂRII

Resurse pentru părinți

EȘTI PĂRINTELE UNUI ADOLESCENT SAU AL UNUI ADULT TÂNĂR?

Informează-te cu privire la riscuri. Adolescenții și tinerii prezintă un risc crescut de contractare a meningitei meningococice, comparativ cu alte grupe de vârstă38.